204. sayıda Azerbaycan, Tataristan, Ukrayna, Kazakistan, Kırgızistan, Gagauzya, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, İran Türkmen Sahra ve Uygur edebiyatından şiir, deneme, hikaye ve inceleme yazıları var.
Kardeş Kalemler Dergisi editörü ve Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu sunuş yazısında şu görüşlere yer verdi:
“Avrasya Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu’nda 2023 yılını, Birlik ve yayınları için dijitalleşme yılı ilan etmiştik. Sizlerin de takip ettiği Birliğimizin sayfası ayb.org.tr yenilendi ve dünyanın her yerinden yoğun ilgi görüyor.
Her kurum web sayfasında yalnızca kendisi ile ilgili haberleri yayınlarken farklı ülkelerden kültür, edebiyat haberlerini sayfasına taşıyan ayb.org.tr Türk Dünyasının kültür, edebiyat portalı olma görevini de üstlenmeye aday.
Ancak bizi asıl heyecanlandıran, dergimiz Kardeş Kalemler’in genel ağa taşınması ile ortaya çıkan manzara olmuştur. Kardeş Kalemlerin sayfası oluşturulduğunda dergimizin Türk Dünyasından 2244 şair, yazar, araştırmacı, bilim adamı ve çevirmeni sayfalarında bir araya getirdiğini gördük. Onların her birine müteşekkiriz.
Kardeş Kalemler, Türk Dünyasının Ortak Edebiyat Dergisi olma unvanını hak etmiştir.
Bu unvan Kardeş Kalemler’e, Türk Dünyası Edebiyat Dergileri editörleri tarafından verilmişti, dergimiz de 2244 kalem sahibini sayfalarında buluşturarak bu büyük unvana layık olmuştur.
Bu yılın ilk sayısının takdim yazısında Türk Dünyası ihtisas yayıncılığı yapan Bengü Yayınlarının yayın sayısının 425’e ulaştığını memnuniyetle ifade etmiştik. Yılın son takdim yazısında ise bu sayının 475’e çıktığını duyurmaktan büyük onur duyuyoruz. Demek ki, Avrasya Yazarlar Birliği Bengü Yayınları 2023 yılında her hafta Türk Dünyasından bir kitap yayınlamayı başarmıştır.
Bütün okuyucularımıza, yazarlarımıza ve çevirmenlerimize teşekkür ediyoruz.”
Ömeroğlu, Avrasya Yazarlar Birliği’nin yürüttüğü yazarlık atölyesi çalışmalarına da sunuş yazısında yer verdi:
“ Sizlerle paylaşmak istediğimiz bir diğer önemli husus ise bu yıl 15. faaliyet yılına giren Avrasya Yazarlar Birliği Yazarlık Atölyesi’nin geldiği gurur verici noktadır.
15 yıl önce Türk Dünyasını birleştirerek genç yeteneklere yazarlık eğitimi veren bir kurum oluşturma ideali ile Ankara’da başladığımız Yazarlık Atölyesi çalışmaları, önce Türkiye’ye, sonra Balkanlara ve Avrupa Türklüğüne yayıldı. Bu yıl açılan Yazarlık Atölyesinde ise Türkiye, Balkanlar, Batı Avrupa, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan’dan genç yetenekli katılımcılarımız var.
Allah’a şükürler olsun ki, 15 yıl önce çıktığımız yolda kendimize koyduğumuz hedef bu yıl gerçeğe dönüşüyor.
Bu uzun ve fedakârlık isteyen yolu birlikte katettiğimiz atölye hocalarımız, hikâye atölyesinde Osman Çeviksoy, Ataman Kalebozan ve Nurhan Buhan’a; şiir atölyesinde Ali Akbaş ve Sema Tanrıverdi Ersöz’e; deneme atölyesinde Hüseyin Özbay, ve Azize Kaya’ya; senaryo atölyesinde Hilmi Akyalçın ve Turgay Bostan’a; çocuk edebiyatı atölyesinde Fatma Yangın Ekşioğlu milletimizin önünde teşekkür ediyor ve Türk Dünyasına böyle bir başarı kazandırdıkları için de kendilerini tebrik ediyoruz. Balkanlar Yazarlık Atölyelerini Birlikte yürüttüğümüz Balkan Yazarlar Birliği Başkanı Mürtezaa Sulooca’ya, faaliyetimize destek olan yüz akı kurumumuz TİKA’ya, Batı Avrupa çalışmalarına destek olan Aşkın Kuray dostumuza şükranlarımızı sunuyoruz.
Kalem ve gönül kardeşliği kurmak için çıktığımız bu yolda birliğimizin daim olmasını diliyor, sizleri saygıyla selamlıyoruz.”
Yeni sayılarda buluşmak dileğiyle.