Özbekistan Kültür ve Sanat Geliştirme Vakfı: 31 Ekim 2023 tarihinde Buhara UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na (UCCN) dahil edildi.
Özbekistan Kültür ve Sanat Geliştirme Vakfı, kadim şehir Bahara'nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na (UCCN) dahil edildiğini bildirdi.
Açıklamada, Buhara'nın dekoratif, uygulamalı ve halk sanatı dalında Yaratıcı Şehirler Ağı'na (CCN) dahil edilmesi için vakfın yaptığı başvurusu ile birlikte program çerçevesinde yapılması hadaflenen dört yıllık eylem planının da UNESCO tarafından resmen kabul edilği belirtildi.
Özbekistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Saida Mirziyoyeva, konuyla ilişkin yaptığı değerlendirmesinde:
“Buhara’nın, UNESCO’nün prestijli programlarından olan “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilmesinden ötürü gurur duymaktayız. Buhara’nın tarihi ve kültürel mirası, dünya topluluğu tarafından hakkettiği değeri almış bulunmaktadır. Ayrıca, UNESCO 43. genel konferansının da 2025’te Semerkant’ta yapılacak olması Özbekistan’ın UNESCO kapsamındaki çalışmalarına önem kazandıracağı kesindir” şeklinde ifadeleri kullandı.
Vakıf tarafından yapılan açıklamada, söz konusu program kapsamında, 2025’te modern tasarımcılık ve zanaatkarlık segmentinde bir bianelin düzenleneceği belirtildi.
Segmentinde ilk kez yapılacağı belirtilen bianelin, Özbekistan’ın kültürel ve tarihi imajının artmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağı ve yerel zanaat ustalarının da yurtdışındaki meslektaşlarıyla kaynaşması ve tecrübe paylaşımı için verimli bir platform olacağı düşünülüyor.
Özbekistan Kültür ve Sanat Geliştirme Vakfı ve UNESCO faaliyetlerinden sorumlu komisyon başkanı Gayane Umerova, konuyla ilişkin yaptığı değerlendirmesinde organizasyonun önemini şu şekilde vurguladı:
"Bu, 2024'te Taşkent'te gerçekleştirilmesi planlanan 4. Dünya Yaratıcı Ekonomi Konferansı arifesinde yapılacak olması açısından Özbekistan için çok önemli bir gelişmedir."
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı (Creative Cities Network), UNESCO tarafından 2004 yılında yaratılmış olup, çeşitli bölgelerden, farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren bir girişimdir.
Şehirler tarihi ve kültürel geçmişleri ve çeşitli kültür aktörlerini bir arada bulunduran dinamik yapılarıyla yaratıcılığın yeni boyutlarını üretmeye ve keşfetmeye muktedirdirler. Program, yerel aktörler tarafından yürütülen kültürel endüstrilerin yaratıcı, ekonomik, sosyal potansiyelini geliştirmeyi amaçlamakta ve bu sebeple UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini desteklemektedir.
Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre seçilebilecek yedi tema etrafında şekillendirilmiştir. Bu temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenmiştir. Hâlihazırda, Yaratıcı Şehirler Ağı’nın 350 üyesi bulunmaktadır.