TİKA'nın destekleri MATÜSİTEP işbirliği ve Üsküp merkezli Balkan Yazarlar Birliği ile Ankara merkezli Avrasya Yazarlar Birliği'nin yürütücülüğünde yapılan Balkanlar Yazarlık Atölyesi Buluşmaları K. Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yapılan toplantıyla başladı.
25. Eylül 2023 günü saat 18.30 – Üsküp Bushi Oteli Salonunda “Balkanlar Yazarlar Atölyesi Buluşmaları” açılış programına Bu akşam kalabalık sayıdaki katılımla düzenlenen ‘Balkanlar Yazarlık Atölye Buluşmalarına TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik de katıldı.
Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Fatmir Skender, TMBH Genel Başkanı Erdoğan Saraç, TİKA Üsküp Koordinatörü Mehmet Bayrak, Eğitimi Geliştirme Bürosu Müdürü Abdülfeta Feta, Eğitim ve Bilim Bakanlığı Danışmanı Gönül Bayraktar, Üsküp Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Emin, Resne Müftüsü Cüneyt Yaşar, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Salih Murati, ülkenin dört bir yanından okul müdürleri, öğretmenler, üniversite hocaları, dernek temsilcileri ve çok sayıda öğrenci genç de programda yerini aldı.
Buluşmalarda Avrasya Yazarlar Birliği'ni Başkan Dr. Yakup Ömeroğlu, Genel Başkan Yardımcısı ve Atölyeler Koordinatörü Osman Çeviksoy, Genel Sekreter Ataman Kalebozan, Atölye eğitimcisi Nurhan Buhan ve Hava Ömeroğlu temsil etti
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik yaptığı konuşmada “Yaklaşık 4 yıl önce atölyemizde bu çalışmaları hayata geçirirken hedefimiz şöyleydi; Balkanlarda Türkçe konuşan, Türkçe düşünen arkadaşlarımız, Türkçe yazma ve Türkçe anlatma konusunda da kabiliyetlerini geliştirsinler. Bunun için gerekli donanımlarını arttırıp, yazım tekniği alanında da altyapılarını güçlendirsinler. Türkçenin Balkan coğrafyasında doğmuş, yetişmiş ustalarının izlerini sürebilsinler. Bugün bu yoldaki gayretin boşa çıkmadığına tanıklık ediyoruz.” dedi.
Çevik ayrıca “Hiç şüphesiz yazarlarımızın ortaya koyacağı yeni eserleri de bilahare göreceğiz. Zaman içerisinde şiirden hikayeye, denemeden romana günlükten gezi notlarına birçok türde edebi ürünleri okuyacağımızdan eminiz. Bu durum Balkan coğrafyasında Türkçemizin zenginliği olarak kendini göstermekle kalmayacak bizler için de bir övünç kaynağı olacaktır.” diye konuştu.
Çevik sözlerinin sonunda Balkan Yazarlık Atölyesi’nin amacına ulaştığını da ifade etti.
Programın ev sahipleri Balkan Yazarlar Birliği Başkanı Mürteza Sulooca, MATÜSTEB Başkanı Tahsin İbrahim ve Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu konukları selamladı.
‘Türk kimliğiyle ilgili bir şeyler yapmak isteyen gençler görüyoruz’
Balkan Yazarlar Birliği Başkanı Mürteza Sulooca sözlerinin başında “Aramızda ilkokul, lise ve üniversite çağında olan birçok gencimiz var ve gerçekten hem edebiyata hem de Türk toplumuna gönül bağıyla olan, Türk kimliğiyle ilgili bir şeyler yapmak isteyen gençleri görüyoruz.” dedi.
Sulooca konuşmasının devamında “Bu atölyeye farklı bir ruhla başladık. İnanıyorum ki 2019’dan bu yana kısa bir sürede 20’nin üzerinde başarılı, kendine yazar diyebilecek genç yetiştirmiş olduk. Bunu nasıl yaptık diye sorarsanız, en başında TİKA’nın maddi ve manevi desteğiyle oldu. Açılışı Üsküp’te yapmıştık. Fikir olarak Avrasya Yazarlar Birliği’nden geldi, biz Balkan Yazarlar Birliği olarak bunu seve seve kabul ettik.” sözlerini sarf etti.
Atölye hocalarının gece gündüz demeden gençlerin yazdıklarını teker teker incelediklerini, yazar olma yolunda gençlere büyük katkı sağladıklarını da sözlerine ekledi.
‘Yazar ve şair ihtiyacının giderilmesi için Balkan Yazarlar Birliği kuruldu’
MATÜSTEB Başkanı Tahsin İbrahim, genelde Balkanlarda özelde ise Makedonya’da Türk toplumunun varlığını ancak anadili Türkçe eğitim ile ve edebiyatının yaşatılması ve yaygınlaştırılmasıyla varlığını sürdürebileceğini söyledi.
İbrahim “Osmanlının çekilişinden sonra anadilimiz Türkçe eğitim kesintiye uğramıştır. Dolayısıyla edebiyatımızın yaşatılması için istenilen gerektiği kadar yazar ve şair yetiştirememişiz. Dolayısıyla bu ihtiyacın giderilmesi yönünde 4 yıl önce TİKA destekli Üsküp merkezli Balkan Yazarlar Birliği kurulmuştur. Avrasya Yazarlar Birliği’nin değerli hocalarının işbirliğinde ülkemizdeki yeni nesil Türk şair ve yazarların yetiştirilmesi için genç nesile eğitim verilmeye başlatılmıştır.” diye konuştu.
‘Bütün sanatlar gibi yazarlığın da bir eğitimi var’
Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu Balkan Yazarlık Atölyesi’nin bir proje olmaktan çıktığını ve bir programa dönüştüğünü kaydetti.
Yakup Ömeroğlu, “Bütün sanatlar gibi yazarlığın da bir eğitimi var. Üstelik biz bu eğitimde çok geç kalmışız. Dünyada bu eğitimi çok iddialı yapan ülkeler var ve bunlar büyük ülkeler. Bugün Sovyet coğrafyasında ismini bildiğimiz Cengiz Aytmatov da dahil bütün yazarlar Gorki Edebiyat Enstitüsü’nün 2 yıllık okulunda eğitimden geçmiş yazarladır.” ifadelerini kullandı.
Atölye çalışmalarına 2008 yılında Türkiye’de başladıklarını ardından da edindikleri tecrübeyi Balkanlara aktarmaya başladıklarını belirten Ömeroğlu, bu konuda iddialı olduklarını söyledi.
‘Yazılarımı Türkçe ve Türklük aşkıyla kaleme aldım’
Balkan Yazarlık Atölyesinden eğitim alan ve Yeni Balkan, Bengü gibi çeşitli yayın evlerinde kitapları basılan genç yazarlar Rabie Ruşid ve Burcu Aliyi de kürsüden konukları selamladı.
Burcu Aliyi, şu ana kadar bütün yazılarını Türkçe ve Türklük aşkıyla kaleme aldığını ifade etti.
Program, yapılan hediye takdimin ardından çekilen aile fotoğrafı ile sona erdi.
Buluşmalarda Avrasya Yazarlar Birliği'ni Başkan Dr. Yakup Ömeroğlu, Genel Başkan Yardımcısı ve Atölyeler Koordinatörü Osman Çeviksoy, Genel Sekreter Ataman Kalebozan, Atölye eğitimcisi Nurhan Buhan ve Hava Ömeroğlu temsil oluşan heyet saat 10.00 – Üsküp Yeni Balkan Gazetesi ziyareti etti. İki yazarlar birliği arasında yapılabilecek işbirlikleri konuşuldu.
Balkan Yazarlar Birliği Başkanı Mürteza Suluooca, Hacer Suluooca ve Melek Ademî'nin de katılması ile heyet Doğu Makedenya'da İştip şehrine hareket etti.
Burada İştip “Gotse Delçev” Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mahmut Çelik ve öğretim üyeleri ile görüşme yapıldı. İştip şehrinin tarihi yerlerini ziyaret eden heyet Radoviş “Kosta Susinov” Lisesi – Türkçe eğitim gören 2, 3. sınıf öğrencileri görüştü. Görüşmede Türk Dili ve Edebiyatı hocaları Cafer Memiş ve Fikret bey de bulundular.
Balkanlar Yazarlık Atölye Buluşmaları kapsamında 26 Eylül 2023 günü 10.30 – Merkez Jupa “ATA” Lisesini ziyaret edildi. Ata Lisesi Müdürü Sabri Asan, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Caner Sezai ve diğer öğretmenler buluşmada hazır bulundu.
Ohri Lisesi ile görüşmenin ardından 19.00'da Gostivar ADEKSAM (Abdülhakim Hikmet Doğan Eğitim Kültür ve Sanat Derneği) Kız ve Erkek Yurdu ziyaret edildi . Görüşmede ADEKSAM ve MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim ve dernek üyeleri ile öğrenciler bulundu.
27 Eylül 2023 günü Kosova'ya geçen heyet saat 10.00'da Mamuşa “Atatürk” Lisesi'ni ziyaret etti Görüşmede Atatürk Lisesi Müdürü Rıfat Krasniç ve yazar Reşit Hanadan'da buluındu. Öğrencilerle yapılan buluşmanın ardından Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç makamında ziyaret edildi.
Aynı gün saat 13.00'da Prizren “Gjon Buzuku” Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri ile buluşuldu. Buluşmada Bilgisayar dersi öğretmeni Akif Koro ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Sevim Tüfekçi de bulundular.
Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç, Doğru Yol Dernek Başkanı Nevzat Şundo) şair ve yazarlar İskender Muzbeg, Aziz Serbes, Zübeyde Hanım Kosova Türk Kadınlar Derneği Başkanı Birsen Gota, Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina ve aydınlarla gerçekleştirilen buluşmanın ardından Prizren “Doğru Yol” Derneği ziyaret edildi.
Balkan Yazarlık Atölye Buluşmaları yeni yetişecek yazar neslinin ortaya çıkarılması ve teşvikinde yararlı sonuçlar doğurması beklenmektedir.